Udbuddet af in­du­stri­e­jen­dom­me er steget markant: ”Vi oplever stadig stor efterspørgsel”

    Selvom udbuddet af in­du­stri­e­jen­dom­me i Aarhus og Østjylland er steget markant over det seneste år, så er efterspørgslen stadig intakt, og det kan især mærkes på lejemarkedet. Det fortæller industriteamet hos EDC Erhverv Poul Erik Bech Aarhus, der peger på finansieringen som den største udfordring i markedet. 

    EDC Erhverv Poul Erik Bechs industriteam i Aarhus består af Mads Bjerrum Christensen, industrichef og Daniel Lundholm, industri- og er­hvervs­rå­d­gi­ver, der sammen udgør en stærk duo. De er sat i stævne til en snak om, hvordan de oplever in­du­stri­e­jen­doms­mar­ke­det, både nu og i fremtiden.

    Hvorfor in­du­stri­e­jen­doms­mar­ke­det?
    Mads Bjerrum Christensen siger: ”Jeg har en far der er mekaniker, så på den måde er jeg vokset op i industriens verden fra barnsben og kender jargonen i branchen. Jeg synes, in­du­stri­seg­men­tet er utrolig interessant, fordi man møder mange forskellige typer mennesker med forskellige personligheder fra mange brancher. Selvom in­du­stri­seg­men­tet kan lyde lidt snævert, så er det jo alt fra det lille hånd­vær­ker­værk­sted til de helt store in­du­stri­virk­som­he­der, der har brug for lager og produktion. Derfor er vi tvunget til at have kendskab til mange brancher, da kunderne forventer, at vi ved noget om lige præcis deres marked.”

    Daniel Lundholm supplerer: ”In­du­stri­ver­de­nen er helt klart spændende. Som Mads også nævner, er det et utrolig bredt segment, forstået på den måde, at vi har kunder inden for mange forskellige markeder og industrier. For at servicere kunderne bedst muligt er det vigtigt, vi har en forståelse for deres behov. Der er fx stor forskel i behovet for en lagerførende webshop, hvor kravet oftest er højt til loftet grundet behovet for mange pallepladser, og en pro­duk­tions­virk­som­hed, hvor der er større fokus på antal ampere til deres maskiner. Jeg er glad for, at det lige præcis er in­du­stri­e­jen­doms­mar­ke­det, jeg endte i, da ikke to dage er ens og du skal have fingeren på pulsen i mange forskellige brancher.”

    Hvordan oplever I markedet for in­du­stri­e­jen­dom­me i Aarhus og Østjylland netop nu?
    ”Medierne har travlt med at portrættere et billede af, at markedet har det svært og at udbuddet er steget markant det seneste år. Udbuddet af ledige lager- og pro­duk­tions­lo­ka­ler i Østjylland er steget, men dykker man ned i tallene, så ligger den markante stigning af ledige kvadratmeter primært i Horsens-området, og skyldes hovedsageligt, at enkelte store virksomheder, som DSV, Nemlig.com og Danfoss er fraflyttet store lager- og pro­duk­tions­lo­ka­ler,” siger Daniel Lundholm.

    Mads Bjerrum Christensen fortsætter: ”Fra vores stole betyder det også, at markedet ikke er gået i stå. Mange virksomheder vokser sig større og skal udvide enten lagerkapacitet eller produktion, så der er absolut ikke stilstand i markedet, men blot sket en ændring i forhold til salgs- og lejesager. Hvis vi kigger på vores prime-områder: Aarhus, Søften ved Hinnerup, Skanderborg og Odder, så er markedet intakt, og vi oplever stadig stor efterspørgsel efter lager-, produktions- og andre in­du­stri­e­jen­dom­me.”

    Hvad er den største udfordring i markedet?
    Mads Bjerrum Christensen fortæller: ”Den største forskel på i år og sidste år er finansieringen, som gør det langt sværere for købere og i højere grad end tidligere kræver egen­fi­nan­si­e­ring. Det er også derfor, at vi har oplevet et opsving i antallet af udlejninger i forhold til 2023, hvor der var mere gang i transak­tio­ner­ne. Så lige pt. vil jeg sige, at finansieringen er det, der udfordrer markedet mest.”

    Daniel Lundholm supplerer: ”Bankerne har svært ved at regne pro­duk­tions­e­jen­dom­me hjem under de nuværende forhold, og det udfordrer markedet. Det skyldes primært, at de ser pro­duk­tions­e­jen­dom­me som lagerejendomme, og det stiller større krav til egen­fi­nan­si­e­ring, da pro­duk­tions­e­jen­dom­me­ne ofte er forsynet med sæ­rin­stal­la­tio­ner som traverskrav, mange ampere, større bæreevne i gulvet m.m. Det kan være en del af forklaringen på, at transak­tions­vo­lu­men inden for in­du­stri­e­jen­dom­me også faldet i år, hvorimod vi oplever en klar stigning i antallet af ud­lej­nings­sa­ger.”

    Hvordan spår I udviklingen inden for in­du­stri­e­jen­doms­mar­ke­det?
    ”Vi ser allerede nu, at der er mere fokus på optimal udnyttelse af pladsen end for få år siden, og den udvikling, tror vi, fortsætter. Der bliver opført væsentligt højere bygninger end for bare fem år siden, for at gøre driften noget mere effektiv, hvilket både virksomheder og investorer ønsker. Det sker, fordi det ikke er særligt meget dyrere at bygge med en frihøjde på fx 12 meter frem for 8 meter. Derfor tror vi også, at udviklingen går mod at optimere så meget som muligt, både i nybyggeri og ved ældre eksisterende ejendomme,” siger Daniel Lundholm og fortsætter:

    ”Lige nu er vi i en situation, hvor nybyggeri er mere efterspurgt end ældre bygninger. Men der bør være et marked for at købe ældre in­du­stri­byg­nin­ger og optimere dem i forhold til størrelse og energiforbrug. Det er trods alt en mere bæredygtig løsning at renovere end at bygge helt nyt fra bunden. Derfor er vores håb også, at det kan være med til at sætte lidt mere gang i transak­tio­ner­ne.”

    Mads Bjerrum Christensen siger: ”I forhold til det omdiskuterede udbud er vores forventning, at det på kort sigt vil stige en smule, så det samlede udbud lander et sted på omkring ca. 3,5%. Vi forventer dog ikke, at vi kommer til at overstige de 4% og de højder, vi oplevede under finanskrisen. Hvis vi tager de lidt mere langsynede briller på, så forventer vi, at udbuddet inden for 12 måneder vil stagnere en smule og lande et sted mellem 2-3%. For­ud­sæt­nin­ger­ne for virksomhederne er derfor stadig ganske fornuftige, og det udbud, som er steget over det seneste år, forventer vi, vil falde.”

    Vil du vide mere om lager-, logistik- og pro­duk­tions­e­jen­doms­mar­ke­det i Aarhus eller resten af Østjylland, eller ønsker du rådgivning til køb, salg, leje eller udlejning, er du meget velkommen til at kontakte industriteamet i EDC Erhverv Poul Erik Bech Aarhus.

    To de­tail­spe­ci­a­li­ster bag ny, ambitiøs butikskæde: Hi five gør med svensk inspiration klar til dansk debut

    Med to af Danmarks førende de­tail­eks­per­ter i spidsen slår en ny, ambitiøs detailkæde Hi five snart dørene op i Kalundborg, efterfulgt af Slagelse. Bag bu­tiks­kon­cep­tet står to yderst fremtrædende detailherrer: Erling Daell, be­sty­rel­ses­for­mand i Harald Nyborg koncernen, der også tæller jem & fix, Daells Bolighus m.fl. og Bent Holm, tidligere CEO i svenske Dollarstore og Netto Sverige. Bu­tiks­kon­cep­tet blev født, da de tilfældigt mødte hinanden til crossfit-træning og indgik et venskabeligt væddemål uden at kende hinanden.

    • Detail
    • Kalundborg
    Læs artikel

    Danmarks førende e-handelshus flytter ind i energi-optimeret kontorlejemål

    Danmarks førende leverandør af prisvindende B2B- og B2C-webshops, Hesehus, er vokset ud af deres nuværende kontorlokaler på havnen i Odense efter antallet af medarbejdere er steget markant. Derfor flytter virksomheden til Østerbro 5, hvor de har lejet et 3.000 m² stort energivenligt kontor, hvor EDC Erhverv Poul Erik Bech Fyn har stået for formidlingen af lejemålet.

    • Odense
    • Kontor
    Læs artikel

    Markant domicilejendom bliver oplevelseshus for cykelnørder og cykelnostalgi

    Service Course er et anderledes cykelhus med cykelbutik, cykelværksted, cykelmødested, cykelevents, cy­ke­lud­stil­lin­ger og oplevelseshus for cy­ke­len­tu­si­a­ster. Cykler og cykelnostalgi fylder, og de har derfor brug for mere plads og flytter til nyt sted i Kokkedal i Bodums tidligere ejendom. EDC Erhverv Poul Erik Bech Nordsjælland har formidlet salget af den 1.824 m² store og meget præsentable domicilejendom.

    • Detail
    • Nordsjælland
    Læs artikel