3 gode råd til førs­te­gangs­kø­be­re

    Sådan kommer du tættere på boligdrømmen

    Mere end 8 ud af 10 af de yngre danskere, der drømmer om eget  hus eller ejerlejlighed, er begyndt at spare op for at kunne købe en ejerbolig. Det er et vigtigt første skridt, og mange af dem er godt i gang. 

    EDC har spurgt forskellige aldersgrupper af danskere, der planlægger at købe deres egen bolig næste gang, hvor gode de er til at spare op. I undersøgelsen svarede 57 pct. af de 25-34-årige, at de har sparet op til mere end udbetalingen, mens yderligere 30 pct. havde til udbetalingen. Blandt de 18-24-årige er tallet også pæne, idet 53 pct. har sparet op til mere end udbetalingen, mens 32 pct. har til udbetalingen.

    Der er flest i Region Hovedstaden, der slet ikke har sparet op til at købe deres egen bolig, hvilket dog også hænger sammen med, at der er for­holds­mæs­sigt flere unge i Region Hovedstaden end i de øvrige regioner.

    De tre gode råd til førs­te­gangs­kø­be­re

    Især som førs­te­gangs­kø­ber uden friværdi i en bolig, du allerede ejer, kan det virke uoverskueligt at komme ind på boligmarkedet. Kom tættere på at realisere drømmen om at købe din egen bolig, ved at skabe overblik, være realistisk og have lidt tålmodighed. 

    1. Skab overblik over din nuværende økonomi

    Lav et budget, der viser hvad du bruger dine penge til i dag, og hvad du har til overs. Det skal du alligevel have gjort, når du skal kreditvurderes for at kunne købe din ønskebolig. På mange netbanker kan du få et godt overblik ved at kategorisere de forskellige typer af udgifter. 

    Afsæt det månedlige beløb, du kan undvære til en boligopsparing. Er det nok? Ellers gå budgettet igennem for at se, hvor du kan bruge mindre. Du skal selv komme med mindst  5 pct. af boligens pris (altså fx 150.000 kr. ved en pris på 3 mio.) , når du køber bolig. Og så skal der også være penge til flytning, eventuel istandsættelse og andre udgifter i forbindelse med købet.

    2. Re­a­li­tet­stjek­ket er et godt sted at starte

    Som førs­te­gangs­kø­ber har du jo ikke haft mulighed for at opspare friværdi i din nuværende bolig. Derfor vil du måske have brug for at låne op til de tilladte 95 pct. af boligens købspris. Undersøg mulighederne ved at booke samtaler med boligrådgivere i en eller flere banker for at få en klar idé om, hvilken bo­lig­pris­klas­se, der er realistisk for dig med den økonomi og den opsparing, du har. Hvis din egen bank ikke er helt med på dine idéer og drømme, så spørg en anden bank. Husk at der skal være luft i budgettet til andet end huslejen. Måske behøver din første bolig ikke at koste præcis det maksimale beløb, du kan finansiere her og nu.

    3. Tålmodighed og måske et par kompromisser

    Det første boligkøb er meget sjældent det sidste. Og selvom en god beliggenhed selvfølgelig altid har høj prioritet for alle boligkøbere, kan det være lige så vigtigt, at din første bolig føles rar og kan indrettes til en hverdag, der fungerer godt de næste par år. Også selvom dit livs første ejerlejlighed eller huset måske ikke lige ligger midt i dit drømmekvarter men et par stoppesteder eller cykelkilometer længere ude. 

    Tal med ejen­doms­mæg­le­ren om, hvad der er vigtigt for dig ved din første bolig, og giv dig selv tid og ro til at finde det rigtige. Tag ud og se forskellige boliger i forskellige områder, så du har noget at sammenligne med.