Har du husket at tjekke hos BBR?

    Sådan sikrer du korrekt ejen­doms­vur­de­ring

    Hvis du vil være sikker på, at den nye ejen­doms­vur­de­ring af din bolig er baseret på korrekte oplysninger i Bygnings- og Boligregistret, BBR, er det en god idé at tjekke, at der er over­ens­stem­mel­se mellem registret og de faktiske forhold.

    Det er der rigtig mange danske boligejere, der har gjort på det seneste. Besøgstallet på bbr.dk steg fra 1,2 millioner i 2022 til ny rekord på 2,1 millioner i 2023. En undersøgelse blandt danske husejere, foretaget af YouGov for Videncentret Bolius i sommeren 2024, bekræfter, at registrets website er en populær destination: 

    Næsten halvdelen af deltagerne i undersøgelsen, 46 pct., har i løbet af det seneste år besøgt BBR-registret for at tjekke, at oplysningerne, og dermed grundlaget for vurderingen af deres bolig, er korrekte. Yderligere 20 pct. har været inde for at tjekke inden for de seneste to år. Hver femte har fundet fejl og efterfølgende rettet dem.

    De nye ejen­doms­vur­de­rin­ger driver trafikken

    Det er højst sandsynligt de nye ejen­doms­vur­de­rin­ger og de medfølgende ejen­doms­vær­diskat­ter, som har fået mange danske boligejere til at tjekke BBR-oplysningerne, mener Jan Nordmann, der er kom­mu­ni­ka­tions­chef hos EDC.

    – Det er registreringen i BBR, der er grundlag for ejen­doms­vur­de­rin­gen, som igen er grundlag for beregning af, hvor meget man skal betale i boligskat. Så det giver rigtig god mening at sikre, at man hverken betaler for meget eller for lidt, men betaler lige præcis det man skal, siger han.

    Udover korrekt ejen­doms­vur­de­ring/ejen­doms­vær­diskat er der flere andre grunde til, at du bør tjekke BBR-oplysningerne for din bolig. Uove­r­ens­stem­mel­ser mellem de registrerede data og virkeligheden kan f.eks. forsinke ansøgninger om byg­ge­til­la­del­ser og muligheden for at få tilskud til ener­gi­renove­ring eller reduktion af elafgiften. 

    Vær opmærksom på, at det er dit eget ansvar at kontrollere, at BBR-oplysningerne om din bolig er korrekte. Hvis du er i tvivl om noget, kan du få hjælp via bbr.dk/hjaelp-til-bbr

    Det er ikke alle BBR-oplysninger, du selv kan rette direkte. Større ændringer, f.eks. at registrere en helt ny bygning, en fjernet olietank eller en nedrivning, skal meddeles til kommunen via en særlig formular, som der er adgang til via bbr.dk/ret.

    Sådan retter du BBR-oplysningerne om din bolig

    • Log ind med MitID på bbr.dk/ret.

    • Kontrollér at oplysningerne om din bolig er i over­ens­stem­mel­se med de faktiske forhold.

    • Ret eventuelle fejl og send ind til kommunen, som skal godkende dine ændringer, før de kan ses i BBR-registret.

    • Du får besked om sagens gang på den mailadresse, du har angivet.