Signalement af Haderslev kommune
Haderslev Kommune opstod i 2007 ved sammenlægning af kommunerne: Gram, Haderslev, Vojens Bevtoft Sogn, Bjerning Sogn, Fjelstrup Sogn og Hjerndrup Sogn. Derudover består kommunen også af øen Årø i Lillebælt. I kommunen bor der per 1. Januar 56.346 indbyggere.
Kommunen har den vision at den vil fremstå som en sammenhængende enhed med afsæt i respekt for kulturarv og de naturmæssige værdier. Haderslev kommunen prioriterer det sunde liv og vil være det mest attraktive levested for borgere, erhvervsliv, kulturliv og institutioner i Syddanmark.
Det vil Haderslev gerne være kendt for
Haderslev ligger i Sønderjyllands længste tunneldal. Den begynder i egnen ude ved Vojens, går forbi borgbanken ved Tørning og gennem engdrag og moser, fortsætter i Haderslev Dam og følger fjorden ud til Lillebælt.
Handel har altid spillet en væsentlig rolle i Haderslev historie, og i dag er byen handelscentrum for det nordøstlige Sønderjylland.
I kommunen bor også det tyske mindretal i Nordslesvig. Her bor der omkring 15.000 mennesker. Mindretallet opstod som et resultat af folkeafstemningen i 1920 og den deraf resulterende grænsedragning. Mindretallets medlemmer opfatter sig selv som tyske nordslesvigere. Her findes der også institutioner til gavn for mindretallet. Der er børnehaver og skoler, der formidler tysk kultur og sprog.
Det vil Haderslev gerne vise frem
Haderslev ved Haderslev Fjord byder på en levende og historisk bykerne. 400 års bygningshistorie danner rammer om den smukke og velbevarede bydel. Midt i gågaden knejser Haderslev Domkirke. Domkirken er byens varetegn, og hver fredag kl. 12 trækker den eneste vagtparade uden for København gennem byen til domkirken, hvor der vendes et mindeblad for Slesvigske Fodregiments faldne.
I kommunens øvrige byer kan nævnes stationsbyen Vojens, der ligger midt i kommunen, er et trafikalt knudepunkt, men også en by med mange sportsoplevelser året rundt. I vest ligger Gram med Gram Slot som vigtigt kulturelt omdrejningspunkt, med Gram Lergrav og en meget varieret og spændende natur.
Der kan opleves en række monumenter til ære for de faldne danskere i både Første og Anden Verdenskrig. Der er bl.a. en mindelund over faldne danskere fra gl. Haderslev sogn under 1. Verdenskrig og en mindeobelisk over de fra Slesvigske Fodregiment som faldt under kampene d. 9. april 1940. Hvert år på denne dato er der kransenedlæggelse.